Det å bruke blogg i skolesammenheng er en fantastisk mulighet for oss som lærere å skaffe autentiske lesere til elevene våre. På denne måten kan kanskje elevene følge at arbeidet de gjør får en annen mening. Og det er vel ikke til å stikke under en stol at ungdommer er opptatt av hvordan andre oppfatter dem og av hvordan de er representert. Vil jo med en gang si at jeg tenker blogging som noe
for de litt eldre elevene. Kanskje kan blogging bidra til at elever som ikke ellers er veldig motiverte eller ikke ellers er så aktiv i timene blir mer engasjerte. Kanskje kan det være en arena der de kan bli hørt og kan høste anerkjennelse. Det som imidlertid jeg tenker er veldig viktig i slike prosjekt er å legge klare føringer for hva som er lov å legge ut og klare regler for oppførsel mot hverandre i forhold til kommentarer og inkludering. Kanskje kan det tenkes å lage ett opplegg med samarbeidspartnere? Kanskje burde innleggene jobbes med på skolen slik at lærer har tett oppfølging og kan godkjenne eventuelle publiseringer på forhånd? Det er iallefall viktig å tenke gjennom hvordan dette skal foregå på forhånd. Det er som vi har jobbet litt med på samlingen i dag, litt for lett å gjøre litt "dumme ting" som kan få alvorlige konsekvenser uten at man har tenkt at det var slik det skulle bli. Og det er lett å maskere seg bak pcskjermen.
Skal iallefall gjøre det jeg kan for at elevene og ikke minst mine barn skal forstå at her er en verden som har masse å by på og har uenderlige muligheter. Men at det følger et ansvar med som bruker. man kan ikke bare gjemme seg å late som man er noen andre, vi er alltid ansvarlig for våre handlinger på nett som ellers i livet.
Happy blogging alle sammen :-)
mandag 10. november 2014
Bildefortelling
Nå har vi hatt ett prosjekt der vi skulle lage en bildefortelling med norskfaglig innhold. Jeg forsøkte etter beste evne å lage den etter en oppskrift som skulle bygge seg opp i en spenningskurve. Men fant dette til å bli veldig vanskelig da tema ble litt vanskelig å bygge opp slik jeg hadde planlagt. Jeg tenkte at da kunne jeg bygge opp spenningen i musikken i bakgrunnen, tenkte dette var veldig i tråd med bruk av ulike modaliteter i sammensatte tekster, som da er tema mitt også. Forsøkte da å lage en musikkfil i creaza som jeg skulle eksportere å legge inn men fikk nå ikke det helt til heller. Kanskje finnes det andre programmer enn photostory som er bedre egnet for det jeg hadde planlagt, men er nå photostory jeg kan fra før så ble det denne gangen:-).. Men lærte veldig mye ved å jobbe på denne måten, spesielt det å dra ut det aller viktigste i teorien. I tillegg var det morsomt. Her kan dere se resultatet:
torsdag 6. november 2014
Er bøkene og skriften blitt en nostalgisk retro greie??
Jeg kan ikke annet enn å fundere.. Nå i disse digitale tider, der kommunikasjonen ofte foregår via pc eller telefon, bøkene blir lest på smarttelefoner og lignende. Og vi fordyper oss i den digitale verdens hærligheter. Hva skjer med vårt forhold til "ordentlige" håndfaste bøker laget av papir, innbundet i fine permer?? Ja jeg er en bokelsker, jeg elsker lukten og følelsen av å holde en bok. Jeg har lagt merke til at wallpapers er blitt en trendy dekorasjon de siste årene og bøker blir også kjøpt til dekorasjonsformål.. Er "skriften" i den forstand jeg henviser til blitt en retro dekorasjon?? Bare funderer litt..
Bilde hentet fra google, link her
Bilde hentet fra google, link her
onsdag 5. november 2014
Blogging
Etter å ha snublet meg gjennom noen blogginnlegg nå er det vel på tide å tenke litt gjennom tingenes tilstand. Jeg skal være den første til å innrømme at i det øyeblikket jeg blir pålagt å lage noe av denne typen så får jeg fryktelig vondt i viljen og det kan bli ett ork. Det har det også vært til tider da det ikke er rette tidsperioden for meg, men nok om det. Jeg er på den andre siden ett menneske med masse meninger og er, som sikkert flere har oppdaget glad i å prate, og deler dem gjerne. Dette er absolutt rette forum for meg når jeg kommer meg til. Har lært litt om hvordan det kan gjøres, vært å utforsket litt på grensesnittet og eksperimentert litt med det jeg har funnet ut. Kjenner dette er ett godt forum for å få satt egne ord på norskfaglig problematikker og her er mulighet for å få luftet tanker og få litt diskurs rundt tema som kanskje ikke er så klare:-). Så jeg har gått fra:
Fra Til
Google bilde Google bilde
Fra Til
Lesing med fargekoder
Kom over en artikkel her om dagen om en ganske ny metode i lese og skriveopplæring. Lydfargemetoden, går ut på at bokstavlydene får ulike farger, på den måten kan elever med lese og skrivevansker og som kanskje også har hukommelsesproblemer lære å lese gjennom å bruke farger. Syns det var spennende lesing, men sitter å lurer på hvordan dette fungerer i lengden? Noen som har noe erfaring med dette eller hørt noe om det?? Link til artikkel her
. Bilde hentet fra google, link her.
. Bilde hentet fra google, link her.
Abonner på:
Innlegg (Atom)